perjantai 30. elokuuta 2013

Käynti islantilaisella hammaslääkärillä

Murphyn lain mukaan rikoin tietenkin hampaani ensimmäisenä päivänäni täällä - puraistessani pähkinää hampaasti yksinkertaisesti murtui puolet pois. Ei, tämä ei millään voinut sattua Suomessa, vaan tietenkin piti odottaa siihen asti että pääsin tänne :D Eipä siis auttanut muu kuin etsiä hammaslääkäri. Islannin viranomaissivustolta minulle kuitenkin selvisi, ettei Islannissa ole julkista hammashoitoa, vaan ainoastaan yksityisiä hammaslääkäreitä. Tosin lapsille Islannin valtio korvaa hammashoitomaksuja, mutta minua tuo ei taida valitettavasti koskea, vaikka olenkin jo rekisteröitynyt virallisesti Islannin asukkaaksi.. 

Minun piti siis löytää hammaslääkäri, ja mielellään läheltä majapaikkaani. Löysin netistä Islannin hammaslääkäriliiton sivuston, joka oli kokonaan islanniksi. Onneksi ruotsinkielen taito auttoi lukemisessa sen verran, että löysin sivuilta hammaslääkärit listattuna postinumeron mukaan. Kävin läpi oman alueeni hammaslääkärien osoitteet Google Mapsin avulla, ja valitsin lähimpänä sijaitsevista paikoista sellaisen, jossa oli useampi lääkäri samassa osoitteessa - päättelin, että sieltä saisin ehkä ajan helpoiten. Koska minulla ei kuitenkaan ollut tuolloin vielä islantilaista numeroa ja islantilaiset eivät tunnetusti vastaa ikinä sähköposteihin, päätin neuvokkaana tyttönä vain kävellä suoraan hammaslääkäriin ja pyytää aikaa.

Strategiani osoittautui toimivaksi ja sain varattua itselleni ajan tälle päivälle. Takana on nyt siis käynti islantilaisella hammaslääkärillä :D Se oli oikeastaan aika hauska kokemus. Hammaslääkäri puhui hyvää englantia, joten kommunikointi sujui hyvin ja ymmärsimme toisiamme. Kun kerroin hänelle, että olen allerginen puudutusaineille, häntä tuntui hiukan hirvittävän se, että koko operaatio piti tehdä ilman puudutusta. Loppujen lopuksi istuinkin hammaslääkärin tuolissa tunnin, mutta operaatio ei kuitenkaan sattunut pahasti ja sainkin paljon kiitosta korkeasta kipukynnyksestäni :)

Hauskinta hammaslääkärissä oli se, että hänellä oli käytössään jonkinlainen pieni kamera, jolla hän otti kuvia suustani. Kuvat näkyivät ruudulla, joka oli aseteltu niin, että pystyin halutessani seuraamaan operaation eri vaiheita. Itse operaatio tuntui olevan melko samanlainen kuin suomalaisessa hammaslääkärissä porineen ja erilaisine työkaluineen, mutta tällä kertaa sain melko tarkan kuvauksen (kuvien kera) siitä, mitä minulle tehtiin. 

Lääkärin huone oli koristeltu erilaisilla kasveilla ja hänen perheensä kuvilla, eikä ollut läheskään niin tyhjän kliininen kuin Suomessa. Lääkäri kertoili työskennellessään tarinoita mm. lapsistaan ja vihelteli aina välillä - tunnelma oli siis mukavan rento. Hassua oli se, että lääkäri työskenteli koko ajan yksin, hoitaja kävi huoneessa vain ennen operaatiota ja sen jälkeen asettelemassa välineitä paikoilleen. Omituisinta kuitenkin oli, ettei lääkäri käyttänyt hanskoja, vaan pesi ja desifioi käsiään vähän väliä sitruunan hajuisella aineella.

Tunnin operaation jälkeen minulle oli rakennettu uusi hammas, joka on oikein kaunis ja mahtavan valkoinen! Kaikki sujui hyvin, ja lääkäri oli varsin  mukava mies. Koko lysti maksoi reilut sata euroa, ja vakuutus saattaa jopa korvata sen (odotin hinnan olevan itseasiassa korkeampi, joten lasku oli pienoinen helpotus).  Kokemus oli siis oikeastaan aika hauska, ja tällaisten tapausten jälkeen tuntuu, että olen askeleen lähempänä paikallista elämää - tiedän nyt taas hiukan enemmän siitä, miten täällä eletään ja toimitaan. Lisäksi on tietenkin aina hauska huomata, että omalla neuvokkuudelle pääsee aika pitkälle - sitä löytää kyllä tiensä esimerkiksi islantilaiselle hammaslääkärille, vaikkei puhuisikaan sanaakaan islantia :)

Hohtavan valkoisin hymy-terveisin,
Elina 

torstai 29. elokuuta 2013

Opinnoista


Yritin tiistaina aloittaa koulunkäynnin. Minä, joka inhoan aikaisia aamuherätyksiä, raahauduin ylös ja kipitin lähes juoksujalkaa aamukahdeksan (!) luennolle vain kuullakseni, että luento oli peruttu. Koska en ollut saanut vielä yliopiston tunnuksia, en ollut päässyt tarkistamaan sähköpostia, jossa tieto peruutuksesta olisi ollut. 

Koska kansainvälinen opintotoimistokaan ei avautunut kuin vasta kymmeneltä, suuntasin kulkuni yhteen koulun kahvioista - ja pääsin suoraan taivaaseen! Paikka oli täynnä erilaisia smoothieita, itsetehtyjä leivonnaisia, mielenkiintoisia rahka- ja myslisekoituksia ja herkullisen näköisiä leipiä. Päädyin syömään maailman samettisinta rahkaa kanelilla ja jonkinlaisella hienonnetulla myslillä, ja (aamupala-)jälkkäriksi varsin mehevän kaurakeksin ja ison kahvin. NAM! Tästä kahvilasta tuli kyllä kertaheitolla  suosikkipaikkani kampuksella.

Luen täällä tiedekunnan Life and Enviromental Sciences kursseja, ja valitsemani kurssit ovat yhdistelmä ympäristötieteitä ja taloustieteitä. Koska opintoni ovat Suomessa loppusuoralla, täytyy minun täälläkin lukea maisteritason kursseja. Hiukan haastavaksi tämän tekee tosin se, etten omaa mitää pohjaa ympäristötieteistä... Mitähän tästä tulee.

Vilkaisu yliopiston intranettiin Uglaan (Ugla tarkoittaa islanniksi muuten pöllöä) paljastaa, että täällä taitaa joutua tekemään opintopisteiden eteen melko paljon työtä. Luulin tottuneeni TKK:lla siihen, että kurssit ovat työläitä, ja ajattelin pääseväni täällä hiukan helpommalla. Mutta saa nähdä miten käy, sillä valitsemani kurssit tuntuvat sisältävän jos jonkinlaista harjoitusta. Hyvä puoli on se, ettei valitsemillani kursseilla taida olla juurikaan tenttejä. Harjoitustöitä taidan tänä syksynä tehdä senkin edestä. Suurin osa harjoitustöistä on kuitenkin ryhmätöitä, ja koska valitsemani kurssit kuuluvat täällä englanninkieliseen maisteriohjelmaan, jossa on lähinnä islantilaisia opiskelijoita, pääsen kursseilla tutustumaan myös paikallisiin. 

Täällä kursseilla painotetaan kuulemma paljon keskustelua ja aktiivista osallistumista. Valitsemani kurssit ovat pieniä, noin 20 opiskelijan kursseja, ja kaikilla niillä myös arvioidaan osallistumisen tasoa. Valitettavasti tämä myös vaatii pakollista läsnäoloa - hyvästi akateeminen vapaus. Lisäksi kurssit sisältävät erilaisia väittelyjä (ympäristöasiat kuulemma nostavat väkisinkin tunteita, joten väittelyiden katsotaan olevan kiinteä osa ko. kursseja) ja esityksiä. Kuulostaa siis aika erilaiselta, mihin olen TKK:lla tottunut, mutta pelon ja innostuksen sekaisin tuntein odotan tulevaa.

Tänään yritinkin sitten koulunkäynnin aloittamista uudelleen, ja
 tällä kertaa paremmalla menestyksellä. Ensimmäinen luentoni oli kurssilta Competitive Environmental Strategy.   Kurssi vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, mutta tosiaan myös työläältä - kuuden opintopisteen kurssi sisältää kaikkien muiden harjoitustöiden lisäksi myös ympäristöstrategian tekemisen jollekin paikalliselle yritykselle. Aloitusluento oli tuttuun tapaan lähinnä kurssin sisällön ja suorittamisen esittelyä, mutta siellä minulle paljastui, että täällä opiskelijat todellakin ostavat kaikki kurssikirjat - ja niitä on paljon. Tuntuu melkoiselta rahareiältä, mutta kai se on pakko taipua ja suunnata itsekin yliopiston kirjakauppaan. Ehkäpä käyn tuossa matkalla mainitsemassani opiskelijakahvilassa - ihan vain kun nyt satun siitä ohi kulkemaan.. ;) Hyvä ruoka, parempi mieli, ja vähemmän stressiä kirjaostoksista.

                                                               
Kuulumisiin!
- Elina

PS. Tässä kuva lounaasta, jonka hain postauksen jälkeen tuosta ihanasta kahvilasta :) Kanasalaattia, kiiwi-pinaatti-banaani-smoothie ja kahvi - hyvää oli!

tiistai 27. elokuuta 2013

Ensimmäiset huomiot Islannista

Islanti. Tässä ensimmäisiä huomioitani tästä eksoottisesta arktisen energian maasta:

- Huumori. Islantilaisilla on omintakeinen huumorintaju ja hyvä itseironia. Sen todisti jo Icelandairin lennolta löytyneet tekstit: esimerkiksi lautasliinassa luki "In the year 1000 Leifur Eiriksson the Lucky sailed from Iceland to America. He named it Vineland. On this journey coffee, tea and soda were not complimentary." ja hinnastosta löytyi seuraava kuvaus: "If you're bored during your flight we recommend eating your youghurt with a fork. That will take some of your time." Vuokraisäntäni jatkoi tätä linjaa kertomalla sääntöjen olevan yksinkertaiset: jos et ole hyvä tyyppi, sinut potkaistaan pihalle. Onneksi hänen naurunsa paljasti uhkauksen olevan vitsailua..?

- Kieli. Vaikka islantia ymmärtää jonkin verran lukiessaan sitä (kiitos ruotsin opintojen), ei puhutusta islannista tajua yhtään mitään. Se on kauniimman kuuloista kuin tanska, mutta aivan yhtä käsittämätöntä.

- Sää. Kyllä, täällä tuulee. Vaikka rannikolla asuneena luulin tottuneeni tuuleen, iski lentokoneesta ulostullessani tuulen voima minut ällikällä. Onneksi tänään tuuli ei yltänyt aivan eilisen tasolle, mutta luulen silti ettei hiuksia tule hetkeen laitettua... Tänään on kuitenkin paistanut myös aurinko, joten urbaanit legendat pelkästä sateesta voinee unohtaa.


- Luonto. Lentokentältä kaupunkiin tullessa maiseman avaruus yllätti minut. Kaukana horisontissa näkyi vuoria, mutta sinne asti jatkuivat avara, puuton alue, joka toi mieleen lähinnä fantasiamaailman sotatantereen: maa oli täynnä erikokoisia kiviä, jäkälää ja ruohoa, ja maa-aines oli tummaa. Alue näytti juuri siltä, miltä taistelukentän voisi kuvitella näyttävän sodan jäljiltä (ilman ruumiita!). Kyseessä oli kuitenkin Reykjavikin niemimaa, joka koostuu entisistä laavakentistä. Puita ei siis tällä alueella näkynyt yhtäkään, mutta täällä kaupungissa niitä kyllä on (suurin osa taitaa tosin olla istutettuja).

- Vesi. Juomavesi tulee suoraan jäätikköpuroista, ja on todella hyvää ja raikasta. Lämmin vesi taas on suoraan maalämmön lähes kiehuvaksi lämmittämää, ja sitä käytetään myös talojen lämmittämiseen. Ja kyllä, siinä on outo ominaishaju, joka muistuttaa lämmitetyn meriveden hajua. Haju ei ole kuitenkaan kovin vahva, joten siihen tottunee nopeasti.

- Pohjoismaisuus. Ovet avautuvat täällä oikeaan suuntaan (jes!), kaikki tuntuu toimivan suhteellisen hyvin, ihmiset puhuvat sujuvaa englantia ja aikatauluista pidetään kiinni. Suurin osa ihmisistä kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Blondeja on paljon.

- Itsetunto. Islannissa tuntuu olevan vallalla hyvin vahva kansallinen itsetunto (ei tietoakaan Suomen alemmuuskompleksista). Historiaa ja perinteitä kunnioitetaan, ja niistä ollaan ylpeitä. Omia raaka-aineita ja ruokalajeja (esim. lammas, kalat, skyr) hehkutetaan joka puolella. Puhtaasta luonnosta ollaan hyvin ylpeitä.

Nämä seikat ovat nyt aluksi pistäneet silmään. Voi olla, että osa niistä osoittautuu vääräksi, mutta ainakin ne on nyt kirjattuna, niin niihin voi palata sitten myöhemmin ;)

Terkuin,
Elina